Posts Tagged "sprzęt gastronomiczny"

Co warto wiedzieć o gastronomii

Co warto wiedzieć o gastronomii

Choć gastronomia jest jedną z najprężniej rozwijających się dziedzinach gospodarki w zasadzie każdego państwa, tak naprawdę przeciętny obywatel niewiele wie o schematach jej działania. Punkty gastronomiczne w postaci różnego rodzaju restauracji, barów czy po prostu stoisk, na których oferowana jest żywność można znaleźć wszędzie. Wystarczy rozejrzeć się dookoła, by dostrzec także, że branża gastronomiczna jest ogromnie różnorodna. Co więcej, na przestrzeni ostatnich kilku lat gotowanie (z którym przecież gastronomia kojarzy się nieodzownie) stało się dla wielu narodów, także dla Polaków, czymś więcej aniżeli wyłącznie zaspokajaniem podstawowych potrzeb fizjologicznych związanych oczywiście z odczuwaniem głodu. Dziś gotowanie i przyrządzanie potraw to także sztuka wpływająca na doznania smakowe oraz szeroko pojęte doznania estetyczne. Eleganckie restauracje prześcigają się zatem w proponowaniu swoim klientom naprawdę innowacyjnie przygotowanych dań, na które w zależności od preferencji kulinarnych można się zdecydować. Warto również dodać, że promocja związana z dbałością o kuchnię i wygląd potraw coraz częściej pojawia się także w mniejszych lokalach gastronomicznych i nawet w zwykłych barach. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta. Smaczne i ładnie podane dania oraz przyjemne wnętrze przyciągają klientów niczym magnes. Czym właściwie zajmuje się gastronomia? Bardzo niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, jaka jest w ogóle geneza słowa gastronomia. Okazuje się zatem, że znane wszystkim słowo pochodzi z greki, a dokładniej składa się z dwóch greckich wyrazów. Pierwszy człon gastronomii to słowo „gaster” oznaczające nic innego jak żołądek. Druga część to zapożyczenie od słowa „nómos” oznaczające w języku polskim ustawę czy też prawo. Zbitka słowna na pierwszy rzut oka wydaje się nieco abstrakcyjna, jednak na chłopski rozum ma pewien sens. Gastronomia może mieć kilka znaczeń w zależności od tego, w jakim kontekście termin rozpatrujemy. Warto wspomnieć o najważniejszych definicjach, które najczęściej pojawiają się w świadomości konsumentów. Gastronomia może być zatem rozumiana po prostu jako rodzaj działalności gospodarczej opierającej się oczywiście na oferowaniu swoim klientom określonych potraw przygotowywanych w określonych przez odpowiednie ustawy warunkach. Gastronomia to także zbiór takich punktów restauracyjnych. Okazuje się, że termin może także określać tak zwaną sztukę gotowania, czyli umiejętność przygotowywania potraw i serwowania tych ostatnich w oparciu o wiedzę z zakresu kulinarnego. Niekiedy definicja ulega niewielkiemu przesunięciu, a mianem gastronomii nazywa się wiedzę o różnych półproduktach oraz produktach wchodzących w skład określonych potraw oraz wiedzę na temat tradycji...

Read More